Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.

Változás! – Tagozatos többlet a felvételi eljárásban

A koronavírus-járvány következtében intézményünk – számos budapesti középiskolához hasonlóan – úgy döntött, hogy a személyes jelenlétet igénylő szóbeli elbeszélgetést kivételesen ebben a felvételi folyamatban tagozatos többletpontszámokra cseréli. A maximálisan 25 többletpontokat tagozatonként eltérő szempontok alapján számítjuk, ennek pontos kritétirumait a központi írásbelit követően, január végén honlapunkon hozzuk nyilvánosságra.


Tagozatos többletet csak azon jelentkezőktől kérünk, akiknek a „hozott” és az írásbelin szerzett összesített pontszámuk alapján esélyük van arra, hogy tanulmányaikat a Leövey Klára Gimnáziumban folytassák. Ennek ponthatárát a felvételi dolgozatok eredményének ismeretében határozzuk meg. Azok a tanulók, akik a hozott és az írásbelin szerzett pontjaik alapján
kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, mentesülnek a szóbeli felvételi alól. Ez nem jelenti azt, hogy iskolánkba automatikusan felvételt nyernek, csupán azt, hogy úgy sorolódnak be a felvételi rangsorba, mintha a szóbelin maximális pontszámot szereztek volna („hozott” + „írásbeli” + maximális tagozatos többlet = felvételi pontszám).
A mentességet (M) elért és elutasított (E) diákok kivételével az összes többi felvételizőtől tagozatos többletet kérünk, amelynek szempontjait tagozatonként alább ismertetjük:

  • A „nyek-es” osztályba és a haladó angol nyelvi csoportba jelentkezőknél élő szóbeli elbeszélgetésre kerül sor, ennek keretében megvizsgáljuk a nyelvi készséget, mérjük a szövegértésiés a szövegalkotási képességet. A beszélgetés döntően a választott idegen nyelven zajlik. A felvételi elbeszélgetés online vagy személyes jelenléti jellegéről később nyújtunk tájékoztatást.
  • A történelem csoportba jelentkezők a szaktárgyból bemutatkozó portfóliót készítenek, és küldenek be elektronikus formátumban iskolánkba. A portfólió része a motivációs levél, mely kézírásos formában készül. Ezen felül a szövegértés feladatlap eredményét 40%-kal (max. 20 pont) súlyozzuk.
  • Az informatika és mindkét természettudományos csoportokba felvételizők szintén a választott szaktárgyból készítenek bemutatkozó portfóliót, amelyet elektronikus formátumban juttatnak el iskolánkba. A portfólió része a motivációs levél, mely kézírásos formában készül. Ezen felül a matematika feladatlap eredményét 40%-kal (max. 20 pont) súlyozzuk.
  • A mozgóképkultúra, média- és társadalomismeret, a dráma és a vizuális kultúra csoportba felvételizők az adott művészeti ágazat iránti elköteleződésüket bemutatkozó portfólióban bizonyíthatják. Ezt is digitalizálva, elektronikus formátumban kell elküldeni címünkre. A portfólió része a motivációs levél, mely kézírásos formában készül. A portfóliót valamennyi művészeti tárgy esetében maximálisan 25 pontttal értékeljük.
  • A sportolói tagozaton a tagozatos többlet maximálisan 25 pontjával a sportlapon igazolt sportolói tevékenységet ismerjük el. A sporttevékenység igazolása a gimnáziumunk honlapjáról letölthető, az egyesület és a szakszövetség által igazolt, legkésőbb 2021. február 15-ig egyénileg benyújtandó Sportlapon történik.

Tehát még egyszer: nyelvi tagozataink kivételével a szóbeli elbeszélgetés helyett idén maximálisan 25 pont erejéig tagozatos többletpontszámot lehet szerezni. Ez jellemzően bemutatkozó portfólióból, kézzel írott motivációs levélből és – a művésztagozatok kivételével – a tematikus írásbeli feladatlap többletsúlyozásából áll. A pontos kritérumokat január végén  hozzuk nyilvánosságra, és a kidolgozására egy hónapot biztosítunk. A tagozatos többletpontokról a nyelvi csoportok szóbeli elbeszélgetésével egy időben, 2021. március 8–9-én, hétfőn és  kedden, valamint március 12-én, pénteken fogunk dönteni.

Leövey Klára Gimnázium
1096 Budapest, Vendel u. 1. 
OM azonosító: 035235
Feladatellátási hely kód: 001 
☎ +36-1-215-9590
✉ lkg@leovey.hu

GTranslate

Hungarian English Finnish French German Portuguese Russian Spanish